Bergland

© ÖWM

In Oostenrijk wordt wijn niet alleen verbouwd in de wijnbouwregio’s Burgenland, Niederösterreich en Steiermark, maar ook in alle andere deelstaten die zijn gegroepeerd in het wijnbouwgebied “Bergland”.

Vroeger waren er in delen van deze regio grotere wijngaardgebieden, bijvoorbeeld in Oberösterreich, waar de wijnbouw bloeide van de 14e tot de 16e eeuw. Toen was er een ware bloeiperiode, maar ook aan klimaatveranderingen met een lagere zonneactiviteit – sleutelwoord: “kleine ijstijd”, zodat de wijngaarden in de regio vandaag Bergland geleidelijk aan afnamen en uiteindelijk in de 19e eeuw definitief tot stilstand kwamen.

Vandaag de dag, vooral in Karinthië, kan een bevredigende renaissance van de wijnbouw worden waargenomen.

Kärnten (170 ha)

In de afgelopen jaren zijn de wijngaarden in Karinthië toegenomen tot ongeveer 170 hectare. De centra van de Karinthische wijnbouw liggen in het district Sankt Veit met de Längsee en het gebied rond het kasteel Hochosterwitz, in het Lavanttal, in het gebied van Feldkirchen en rond de stad Klagenfurt.

Het wordt gedomineerd door witte Bourgondische variëteiten maar er worden ook Sauvignon Blanc, Riesling, Traminer, Zweigelt en Blauer Burgunder verbouwd. De Karintische wijn moet een toeristengidsdrankje worden in deze deelstaat en toont het bijbehorende potentieel: sinds 2013 worden wijnen uit Karinthië regelmatig toegekend in de SALON Oostenrijk-wijn.

Oberösterreich (45 ha)

Verschillende plaatsnamen, huisnamen en veldnamen in de hele staat getuigen van het feit dat de wijnbouw in Oberösterreich ooit een relevante economische factor was. Na het verval in de 19e eeuw is er nu een kleine renaissance in het land van de Enns. Tegenwoordig wordt ongeveer 45 hectare verbouwd op zonnige locaties in de Donauvallei, de Machland, de Linzer Gaumberg, aan de rand van het Eferdingbekken in de regio Oberösterreich, in het heuvelachtige Innviertel, in de luchtige gebieden van het Mühlviertel en zelfs in het zuiden van het Salzkammergut. De variëteit-focus ligt zowel op de Grüner Veltliner en de Chardonnay als op de Zweigelt en de Roesler.

Voralberg (10 ha)

In Vorarlberg waren er ooit 500 ha wijnstokken, vooral in Walgau en het Rijndal. Vanwege de phylloxera-crisis en de concurrentie van de Zuid-Tiroolse wijn na de aanleg van de Arlbergbahn zijn de wijnstokken bijna volledig verdwenen, met uitzondering van een wijngaard in Röthis. Vandaag telt de “Verein der Weinbautreibenden Vorarlbergs” opnieuw bijna 70 leden. Op de wijnbouwgebieden domineren Müller-Thurgau, Riesling en klassieke Bourgondische rassen de witte wijn, terwijl de Blauer Burgunder de rode hoofdvariëteit is.

Salzburg (7 ha)

De eerste wijngaarden van Salzburg werden in 2001 in Großgmain am Untersberg geplant. Sinds 2008 groeit de “Paris Lodron Zwinger”, een vroege rode Veltliner, op de Mönchsberg en produceert ongeveer 500 flessen van deze wijngaard, die voor een flinke € 40 worden verkocht. De benedictijnenabdij van Michaelbeuern is ook een project gestart met 4.000 stokken.

Tirol (5 ha)

Hoewel de wijnbouw in Zuid-Tirol van groot belang is, heeft de wijnbouwvereniging Noord-Tirol vandaag slechts een twintigtal leden. De sinds de 14e-eeuws bekende wijngaard van Zirl is momenteel failliet. En toch zijn er nieuwe tekenen van leven uit de Noord-Tiroolse wijnbouw. De meest bekende actieve bedrijven zijn te vinden in Haiming, Tarrenz en Silz. Dominant zijn Burgundersorten, vooral Chardonnay en Blauer Burgunder.