Eisenberg

© ÖWM

Het meest originele wijnlandschap van Burgenland strekt zich uit van Rechnitz in het noorden tot in de buurt van Güssing in het zuiden. Het wijnbouwgebied is in totaal 515 ha groot. De authentieke rode wijnen, in het bijzonder de Blaufränkisch, worden gekenmerkt door een bijzondere minerale specerij. Elegante, pittige wijnen zetten accenten, evenals de originele specialiteit van de Uhudlers.

De bedrijfsstructuren in het zuiden van Burgenland zijn opmerkelijk. Meestal gaat het om kleine wijnboeren die een kleine wijngaard beheren naast een paar grotere bedrijven. Een groot deel van de productie wordt via tal van drankgelegenheden op de markt gebracht. Het gebied heeft zichzelf terecht de naam “Wijnidylle” gegeven. Het wordt gekenmerkt door heuvels en steile hellingen.

Klimaat

In het zuiden heerst een mild, pannonisch klimaat (de doorsnee neerslag per jaar is minder dan 800 mm) met hete, droge zomers en koude, sneeuwvrije winters. Bovendien beïnvloedt de pannonische vlakte, die grenst aan het Eisenberg-gebied in het oosten, het klimaat in het zuiden van Burgenland. Ook stromingen uit het zuiden en Illyrische invloeden, die worden gekenmerkt door de Adriatische Zee, zijn meer merkbaar in het gebied dan in het noorden of het westen van Oostenrijk.

Bodem

Op de hellingen van Deutsch-Schützen Weinberg vindt men voornamelijk kristalachtige rotsen en leisteen-bodem. In de lagere gebieden zijn er kleiachtige afzettingen die de basis vormen voor vaak leemachtige, zware gronden. Bovendien hebben de bodemformaties in het zuiden van het Burgenland enkele zeer ijzerrijke bodems waardoor de wijnen uniek smaken.

Soorten

De belangrijkste druivensoort is de Blaufränkisch die vooral voorkomt op diepe, zware kleigronden rond Deutsch-Schützen en Eisenberg. De tweede hoofdvariëteit in het zuiden van het Burgenland is de Welschriesling die voornamelijk wordt verbouwd rond Rechnitz in het noorden en rond Moschendorf in het zuiden. Een bekende specialiteit in het zuiden van het Burgenland is de Uhundlers die wordt gekenmerkt door een fruitige wijn met bosbessensmaak. Bovendien is hij een directe drager, die buitengewoon resistent is tegen phylloxera en schimmelziekten. Andere regionale druivensoorten zijn de Zweigelt, de Cabernet Sauvignon, de Grüner Veltliner, de Chardonnay en de Pinot Blanc.

Wijn

Zuid-Burgenland en Blaufränkisch zijn altijd een perfect koppel geweest. Wanneer ze samen voorkomen, kunnen ze nu met trots de titel ‘Eisenberg DAC’ dragen op het etiket daar bij de andere wijnen als herkomst gewoon ‘Burgenland’ staat. Zo wordt de meest karaktervolle en fascinerende wijn van de regio nu dus vereerd met een eigen benaming.

Pittige mineraliteit is het kenmerkende kenmerk van de klassieke Eisenberg DAC. Samen met een fruitig, verfrissend bouquet van kersen, zure kersen en bramen met een elegante en onopvallende structuur, charmante tannines en verfrissende zuren toont deze wijn alle voordelen van de herkomst ervan. De later geoogste Blaufränkisch of wijnen uit de warmere gebieden ontwikkelen een dichtheid en sterkte (minstens 13% vol.) en vereisen daarom een langere rijping tot ze rond en evenwichtig zijn. Ze worden “Reserve” genoemd en rijpen in grote of kleine houten vaten.

Belangrijke wijndorpen

Eisenberg, Deutsch-Schützen en Rechnitz.

 

WEINHOF SZEMES