Traisental

© ÖWM

Het Traisental is met 790 ha één van de kleinste wijnregio’s van Oostenrijk, maar het heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke opleving gekend door een gemeenschappelijk kwaliteitsstreven, betere communicatie naar buiten toe en door te focussen op zijn sterke punten. Bovendien is er geen ander Oostenrijks wijnbouwgebied met zo’n een groot aandeel van de Grüner Veltliner. Met 60% staat het Traisental op de eerste plaats onbetwist. Maar de Riesling is ook een specialiteit van het Traisental. Daarom dragen deze twee druivensoorten uit de vintage van 2006 ook de naam Traisental DAC voor de beschermde oorsprongsbenaming.

Klimaat

De wijnen in Traisental profiteren van het speciale microklimaat. De Pannonische invloeden zorgen overdag voor warmte en zonneschijn, terwijl koude lucht uit de uitlopers van de Alpen ‘s nachts de temperatuur verlaagt. De temperatuurverschillen zorgen voor een zeer fijne smaak, pittige finesse en spelen een cruciale rol in de vorming van de smaken.

Bodem

In het lagere deel van de Traisental bestaat het grootste deel van de bodem uit kalkhoudende afzettingsgesteenten. Het mengsel van erosie puin, zand en andere sedimenten vormt het voorland van de Alpen en de Karpaten. In de onderste lagen van het Traisental vindt u ook rotsen zoals klei, mergel, zand en zandsteen, grind, conglomeraten en kalk. Door de zeer kalkrijke grond worden de wijnstokken aangemoedigd om hun wortels de diepte in te drijven. Dit geeft de wijnen een zeer onafhankelijk profiel met een sterk lichaam en een stevige ruggengraat. Het mineraal is een smaakdrager, ondersteunt de zuurgraad en bevordert de levensduur van de wijnen.

Soorten

Op de eerste plaats, met 70% van het wijnbouwgebied, staat de Grüner Veltliner, die het beste gedijt op de bodemformaties en het klimaat van het Traisental. Met 10% druivensoort staat Riesling op de tweede plaats. Verder vindt u in Traisental de druivensoorten Chardonnay, Pinot Blanc en Rivaner en rode variëteiten zoals Zweigelt en Pinot Noir.

Wijn

Traisental DAC: de twee stilistische archetypes Grüner Veltliner en Riesling moeten uitgesproken fruit en fijne specerij bevatten. Het alcoholgehalte moet liggen op 12 – 12,5% vol. en de wijn moet droog zijn. Bovendien moet de wijn geen houttoets of Botrytis-toets bevatten. Traisental DAC-reserve: de Grüner Veltliner en Riesling moet een uitgesproken aromatische aromaten hebben, meer dichtheid en kracht. Het alcoholgehalte moet liggen op min.13% vol., Evenals het hebben van een lengte in de afwerking.

Belangrijke wijndorpen

Nussdorf, Reichersdorf, Inzersdorf, Traismauer, Herzogenburg