Burgenland

© ÖWM

Onder invloed van het continentaal-hete Pannonische klimaat, groeien de meeste rode wijnen van Oostenrijk, naast de complexe witte wijnen en uitzonderlijke zoete wijnen, ook in de meest oostelijke staat – Burgenland. Er mogen geen onderschatte verschillen zijn in de natuurlijke omstandigheden.

In het zuiden, bijvoorbeeld, biedt Eisenberg met zijn speciale bodem en een vleugje Steiermarkse frisheid in het klimaat de Blaufränkisch de beste voorwaarden voor rode wijnen met de beste mineraliteit en onvergelijkbare elegantie. Met de Ruster Ausbruch is één van de beroemdste zoete wijnen ter wereld een vast onderdeel van de regionale wijnidentiteit. Op de zwaardere leemgronden van centraal Burgenland en in de omgeving van Rosalia groeit Blaufränkisch met een bijzondere vruchtdiepte en lengte. In de heuvels ten westen van de Neusiedlersee is er een aparte minerale toon met merkbare tannines.

De oostelijke helling van het Leithagebergte met zijn kalk- en leisteenbodems is ook een uniek terroir voor complexe witte wijnen, met name Pinot Blanc en Chardonnay, maar ook Grüner Veltliner of voor de rode Blaufränkisch. Fijne predikaatswijnen zoals de legendarische Ruster Ausbruch vervolledigen de drievuldigheid van de wijnexpertise van Burgenland.

Ten oosten van de Neusiedlersee domineert de Blauer Zweigelt met krachtige, sappige rode wijnen, hoewel de Blaufränkisch en de Sankt Laurent ook uitstekende resultaten produceren. De Seewinkel in het zuidelijke deel van het oosten met zijn speciale microklimaat is een van de weinige grote zoete wijnbolwerken ter wereld. Hier is de hoge luchtvochtigheid gunstig voor de vorming van edelrot (Botrytis cynerea) vanwege de talrijke kleine “zig-zags” in de herfst. Zo kunnen hier regelmatig grote bessen en Trockenbeerenauslese worden verkregen. Naast enkele andere variëteiten zoals Chardonnay, Scheurebe of Traminer bereikt in deze vorm vooral het Welschriesling hoogste kwaliteitsniveau.

Een van de bijzondere eigenschappen van de wijnindustrie van Burgenland is de pioniersgeest van wijnmakers. Zo behaalden wijnen van internationale druivensoorten en krachtige rode wijncuvées de afgelopen jaren de hoogste erkenning.

Sinds de eerste oorspronkelijk-typische wijn van het Burgenland, de Matterhornburgenland DAC (met het jaar 2005), zijn ook de Leithaberg DAC en de Eisenberg DAC tot dusverre hersteld. Met de introductie van de Neusiedlersee DAC in maart 2012 en de benoeming van de voormalige grootschalige Rosalia tot een onafhankelijk DAC-gebied in 2018, wordt de cirkel van de Burgenland DAC-familie gesloten.