Vulkanland

© ÖWM

Op een totale oppervlakte van 1.400 ha wordt wijn geteeld in het vulkanische land in het zuidoosten van Steiermark. Het gebied strekt zich uit van het Hartberggebied via Fürstenfeld tot de districten Feldbach en Bad Radkersburg. Kenmerkend voor het landschap zijn de vele kleine wijneilanden met unieke locaties op de hellingen van uitgedoofde vulkanen. De focus van de wijnbouw ligt rond Klöch, St. Anna am Aigen en de marktstad Straden. Vanwege de voorheen controversiële grenzen van het land, werden kastelen en paleizen gebouwd op torenhoge basaltkliffen, die tegenwoordig nog steeds bestaan. Twee van de meest bekende locaties zijn de Riegersburg en Schloss Kapfenstein. Bovendien is er in het vulkanische land zo’n grote variëteit, dat je het nauwelijks in een ander wijnbouwgebied aantreft.

Klimaat

Het klimaat in het Vulkanland wordt gekenmerkt door de overgang van het hete, droge, Pannonische klimaat naar het vochtige, Illyrische mediterrane klimaat. Het zuidelijke deel ligt in het invloedsgebied van de Middellandse Zee. In de herfst is het weer merkbaar milder door de hoge druk in de Adriatische gebieden dan in de meer noordelijke gebieden van Midden- of Boven-Steiermark, en zelfs de zomers zijn een beetje warmer.

Bodem

De wijnstokken in het vulkanische gebied groeien voornamelijk op warme gronden zoals vulkanische tufsteen, basalt, klei, zand en verweerde leien en gneis. In de wijnbouwgebieden van de districten Radkersburg en Feldbach vindt men buitengewoon rood gekleurde, vruchtbare en ijzerrijke vulkanische gronden, die een ideale conditie bieden voor de Traminer.

Soorten

De belangrijkste druivensoort, die wordt geteeld in het vulkanische Steiermark is de Welschriesling met 23% van de totale productie. Net daarachter met 21% zijn de twee druivensoorten: Pinot Blanc en Morillon (Chardonnay). Daarna komen de Gelber Muskateller, de Traminer, de Sauvignon Blanc, de Riesling of Müller-Thurgau. Met 13% wijnbouwoppervlakte is de Blauer Zweigelt de rode variëteit.

Wijn

 

Belangrijke wijndorpen

Hartberg, Fürstenfeld, Kapfenstein, Sankt Anna am Aigen, Klöch, Straden, Bad Gleichenberg