Carnumtum
© ÖWM
Het wijngebied Carnuntum ligt ten oosten van Wenen en strekt zich ten zuiden van de Donau uit. Met 910 hectare is het één van de kleinste wijngebieden in Oostenrijk. Het is echter ook een van de oudste, zoals in Carnuntum archeologisch bewijs van wijnbouw van voor de 1e eeuw voor Christus werden gevonden. De wijngaarden strekken zich uit over het Leithagebergte, de Arbesthal-heuvels en de Hainburg-bergen. In Carnuntum worden voornamelijk rode wijnen gemaakt die kenmerkend zijn voor het gebied. Het merk “Rubin Carnuntum” en zijn gelijknamige wijnen zijn het boegbeeld van de regio.
Klimaat
In Carnuntum heerst een Pannonische klimaat. Het wijnbouwgebied wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Het Carnuntum is gescheiden van de Neusiedlersee door het Leithagebergte. In tegenstelling tot de andere wijnbouwgebieden rond de Neusiedlersee is er een groter temperatuur- en neerslagverschil. Bovendien zorgen de oevers van de Donau voor een koelend effect. Vanuit het zuidoosten komen er warme en droge windmassa’s het wijngebied binnen.
Deze verschillende klimaatinvloeden in het wijngebied Carnuntum zorgen ervoor dat de lente vroeg begint, terwijl er in de Oostenrijkse Alpen nog altijd sneeuw ligt. Dit zorgt voor langere vegetatieperioden.
Bodem
De bodems in de Arbesthal-heuvels worden gedomineerd door de zijarmen van de Donau, die in de loop van de geschiedenis zijn veranderd. De hellingen die iets hoger zijn gelegen hebben meestal grindbodems, terwijl de diepere lagen meer en meer leem hebben. Ook klei komt hier op sommige plaatsen voor. De Hundsheimer bergen behoren geologisch gezien tot de Kleine Karpaten. Hier vindt u met name mica schist, graniet gneis, kalksteen of slibrijke zanderige afzettingen in de bodem.
In het Leithagebergte groeien de wijnstokken op leemachtige en stenige gronden met een hoog kalkgehalte.
Soorten
De meest voorkomende druivensoort in Carnuntum is de Blaue Zweigelt, gevolgd door internationale nieuwkomers zoals de Cabernet Sauvignon, de Syrah en de Merlot. Maar de inheemse druivensoort Blaufränkisch overtuigt met ongelooflijke finesse en verfijnde complexiteit.
De belangrijkste witte druivensoort is de Grüner Veltliner, die fruitige, maar ook zeer rijke en veeleisende wijnen kan produceren. Ook mag men de Burgundersorten niet vergeten.
Wijn
De vereniging Rubin Carnuntum werd opgericht in 1992. Ongeveer 25 wijnboeren begonnen op dat moment met de productie van de “Rubin Carnuntum”. Vandaag zijn er nu meer dan 40 wijnhuizen die een “Rubin Carnuntum” in hun assortiment hebben. Deze wijn mag alleen worden gemaakt van de typische variëteit Zweigelt, moet een alcoholgehalte van 12,5% Vol., fijne fruitsmaken en een fluweelzachte tannine hebben. Bij een jaarlijkse proeverij beslist de Rubin Carnuntum-jury onder strenge criteria of een wijn deze naam mag dragen. Rubin Carnuntum-wijnen zijn gemarkeerd met de Heidentor (zie foto bovenaan deze pagina) in de capsule.
Belangrijke wijndorpen
Göttlesbrunn, Arbesthal, Höflein, Petronell, Prellenkirchen