De geschiedenis van het wijnhuis Pöckl begint al in 1910, toen Albert Pöckl vanuit de VS terugkeerde naar Oostenrijk. Hij legde de basis voor de landbouw, die in die tijd bestond uit landbouw, veeteelt en wijnbouw. In de loop der jaren heeft de familie Pöckl zich eerst gespecialiseerd in de wijnbouw in het algemeen en vervolgens in rode wijn in het bijzonder. En het succes bewijst hun gelijk. Het gebied in en rond Mönchhof biedt de ideale voedingsbodem voor Zweigelt en Blaufränkisch, maar ook voor internationale rassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Dankzij de juiste aanplant en de gunstige klimatologische omstandigheden kunnen de Pöckls hun passie voor rode wijn volledig uitleven.

Twee citaten van Josef en René Pöckl vatten de filosofie van het wijnhuis samen: “Een wijnmaker die zijn bodem, zijn wijnstokken en zijn klimaatomstandigheden niet goed kent, kan nooit een goede wijn maken.” En: “Wat je in de wijngaard niet kunt uitwerken, kun je in de kelder niet goedmaken.” De consument proeft dat ook, want de wijnen van Pöckl laten de regionale eigenheid, het klimaat, de ligging en de zorg voor de wijngaard en de vinificatie prachtig zien.

René Pöckl, die nu samen met zijn moeder Theresa het wijnhuis runt, wist zich al enkele jaren geleden met zijn “Rêve de Jeunesse” in de kijker te spelen en viel meerdere malen met succes op bij de Falstaff-prijzen voor rode wijn. Naast de “Admiral”, die vele malen is bekroond, is dit een van de topwijnen van het wijnhuis. Een ander hoogwaardig onderdeel van het assortiment is de Pinot Noir, die herhaaldelijk een podiumplaats behaalt bij de Falstaff-prijzen. Het wordt in kleine hoeveelheden gevinifieerd en is een van de lievelingen van de Pöckels vanwege zijn wijnbouwkundige uitdagingen. Daarnaast verrast het wijnhuis telkens weer met nieuwe wijnconcepten, die vaak het bewijs zijn van de goede samenwerking met zijn partners. De bekendste nichewijn is de “Mystique”. Hij is alleen verkrijgbaar in uitzonderlijk goede jaren en in zeer kleine hoeveelheden, en kan zeker concurreren met de groten van de wijnwereld. De “Mystique” is eigenlijk een onderzoekswijn, waarmee het wijngoed de mogelijkheden in de wijngaard en in de vinificatie onderzoekt. De inzichten die hieruit voortvloeien worden vervolgens verwerkt in de productie van het gehele assortiment. Dit is ook een van de redenen waarom het potentieel van de grote wijnen van het huis Pöckl nauwelijks te overtreffen is en waarom zijn rode wijnen met enige flesrijping voor het hoogste drinkgenot staan.

Ook voor dagelijks drinkgenot wordt bij Pöckl gezorgd: of het nu gaat om “Solo Rosso”, Zweigelt Classique of, voor de meer verfijnde smaak, de Cuvée “Rosso e Nero” – een avond met Pöckl-wijnen kan op een zinvolle en plezierige manier worden georganiseerd. In geschikte jaren worden ook uitstekende Prädikat-wijnen geproduceerd. Door de voortdurende uitstekende prestaties gedurende vele jaren en het rusteloos sleutelen aan nog meer uitgewerkte wijnen, is het wijnhuis de trotse drager van vijf sterren en behoort daarmee tot de top van de wijnbouwelite.

Pöckl wijnen zijn uniek, onmiskenbaar zoals het etiket! René Pöckl is al jaren trouw aan zijn lijn. Het wijnhuis heeft dit opnieuw bewezen van 23 tot 25 oktober 2020, wanneer het alle jaargangen van de “Schmetterling-wijn” openstelde voor een proeverij ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de Admiral, de beroemdste cuvée van het wijnhuis.

De wijnmakerij heeft ongeveer 42ha wijngaarden en is gespecialiseerd in rode wijnen. Een groot deel van de wijngaard is aangeplant in het dubbele wijngaardsysteem. Deze dichte aanplant (ongeveer 6400 stokken per hectare) bevordert de concurrentie tussen de wijnstokken. Dit, in combinatie met de permanente aanplant, resulteert in een uiterst lage opbrengst, die op zijn beurt kleine, gezonde bessen met een intense smaak oplevert.

René Pöckl vindt het belangrijk zijn wijngaarden zeer goed te kennen, zodat hij dicht bij de natuur kan werken, met zo weinig mogelijk ingrepen. De druiven worden op traditionele en voorzichtige wijze verwerkt. Zonder gisten of enzymen, zo ongerept mogelijk. De belangrijkste druivenrassen zijn Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon. De wijnen zijn vlezig, krachtig, tanninerijk, complex en lang aanhoudend.

In de afgelopen twee jaar is de kelder van het wijnhuis uitgebreid om de kwaliteit nog verder te verhogen. Trouw blijven aan de stijl, maar de duimschroeven aandraaien – dat is de resolutie voor een duurzame toekomst. Naast de bekende topwijnen zoals Rosso e Nero, Admiral en Rêve de Jeunesse, worden in bijzonder goede jaren ook kleine hoeveelheden Syrah, Merlot of Mystique geproduceerd.