Leithaberg

© ÖWM

In het Leithagebergte zijn de all-rounders thuis. Bijna geen enkel ander wijnbouwgebied kent zo’n verscheidenheid aan soorten als het 3.567 hectare grote gebied aan de westoever van de Neusiedlersee.

Tal van bekende wijnbouwdorpen liggen langs de 30 kilometer lange wijnroute van Jois in het noorden naar Großhöflein in het zuiden. Reeds uit de 8ste eeuw voor Christus werden druivenzaden gevonden in een Keltische grafheuvel in Zagersdorf. Door deze ontdekking kunnen we stellen dat dit wijnbouwgebied behoord tot één van de oudste ter wereld. In het Leithagebergte worden de typische wijnen op de markt gebracht onder de naam Leithaberg DAC.

Klimaat

Het klimaat in het wijnbouwgebied Neusiedlersee-Hügelland wordt gekenmerkt door hete, droge zomers en koude, sneeuwarme winters. Het klimaat wordt beïnvloed door de Neusiedlersee, die door zijn warme wind de juiste rijpheid in de wijn brengt. De koele nachten zorgen voor fruitigheid, frisheid, finesse en levendigheid in de wijn.

Bodem

Op de helling van het Leithagebergte, tussen de kalkrijke lagen, zijn er steeds zure kristallijne gesteenten en gneisen bedekt met kalk. De meest opvallende rots in het gebied is de Leithakalk. Er is ook het wat oudere, kwartsrijke zandige grind van de Rusterkam. In de lagere wijngaarden staan ​​de wijnstokken op losse, meestal kalkhoudende slib, zand en grind van het Pannonische bekken, maar ook op leem, zeeklei en kiezelstranden.

Soorten

Naast de DAC-wijnen is ook het Neusiedlersee-heuvelland bekend om de ‘Ruster Ausbruch’, een predikaatwijn die uitsluitend afkomstig is van edele rotte druiven. De meest gegroeide druivensoort is de Grüner Veltliner. Maar andere witte druivensoorten zoals Welschriesling, Pinot Blanc, Neuburger, Sauvignon Blanc en Chardonnay vinden hier de optimale omstandigheden. Gemeenschappelijke rode druivensoorten zijn Blaufränkisch, Zweigelt, Pinot Noir en St. Laurent.

Wijn

“Leithaberg muss man schmecken können.” De traditionele stijl behoudt de typische stijl van de wijnen gecreëerd door de combinatie van bodemgerelateerde kruidigheid, mineraliteit en fruit met de frisheid en elegantie van de inheemse rassen. Leithaberg DAC behoren tot de categorie reserve en kunnen zowel rood als wit zijn. Een witte Leithaberg DAC kan worden gemaakt van Grüner Veltliner, Weißburgunder / Pinot Blanc, Chardonnay of Neuburger. Een rode Leithaberg DAC wordt gemaakt van de Blaufränkisch. Als de wijn wordt gevinifieerd met andere druivensoorten moet het aandeel van de Blaufränkisch tenminste 85% bedragen en mag slechts 15% Sankt Laurent, Zweigelt of Pinot Noir toegevoegd worden. De rode Leithaberg DAC rijpt in houten vaten waarbij de houten toon discreet op de achtergrond moet werken en het karakter, de elegantie en de spanning moet ondersteunen  maar niet mag dekken. Zowel de witte als de rode Leithaberg DAC hebben echter één ding gemeen: ze moeten in elk geval innerlijke spanning en levendigheid hebben, dicht en complex zijn.

Belangrijkste wijndorpen

Jois, Winden, Purbach, Donnerskirchen, Schützen, Oggau, Mörbisch, Großhöflein