Weinviertel

© ÖWM

Het Weinviertel ligt in het noordoosten van Niederösterreich. Tussen de Manhartsberg in het westen en de March-Auen in het oosten strekt het Weinviertel zich uit tot de grens van de deelstaat Wenen. De regio is niet alleen het oudste landelijke cultuurlandschap van Midden-Europa, maar met 13.356 ha ook het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk.
De pittige, peperige Grüner Veltliner is hoofddruivensoort en het vlaggenschip van het Weinviertel, met als titel de typische gebieden zoals Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve. Bovendien is het Weinviertel de eerste wijnbouwregio in Oostenrijk die een wijn van oorsprong op de markt heeft gebracht.

Klimaat

Het Weinviertel wordt gedomineerd door het Pannonische klimaat. Dus er zijn hete zomers, koude winters en heel weinig regenval. De meeste regenval vindt plaats in de zomer met korte maar zware onweersbuien. Kenmerkend is de snelle overgang van winter naar lente. Sneeuw valt hier zelden en dan alleen in kleine hoeveelheden. Vanwege de verschillende klimatologische invloeden, gedijen veel verschillende druivensoorten in deze regio.

Bodem

In het Weinviertel vindt u verschillende bodems. Overwegend gedijen de wijnstokken hier op klei, leem en oergesteente-bodem. De noordgrens van het Weinviertel naar Mähren wordt gekenmerkt door kalkrotsen van de gemeenten Staatz en Falkenstein. Het sediment klei wordt echter beschouwd als de “bodem” van het Weinviertel.

Soorten

In de noordoostelijke delen van het Weinviertel verbouwen de wijnboeren voornamelijk Grüner Veltliner, frisse Welschriesling en rijke Chardonnay. Aan de noordgrens bieden de kalkrotsen ideale omstandigheden voor fruitige, minerale wijnen.

In de wijngaarden Herrnbaumgarten en Schrattenberg worden vooral expressieve rode wijnen geteeld.

In het zuidoosten op de grens van Marchfeld, de interactie van het microklimaat op de rivier de March, biedt ideale omstandigheden voor de Grüner Veltliner, de Riesling, de Chardonnay en aromatische druiven zoals de Traminer, evenals hoge niveaus rang.

Ondanks de grote verscheidenheid aan variëteiten domineren de witte wijnen met de hoofdsoort Grüner Veltliner bovenaan. De Weinviertelse Grüner Veltliner wordt ook wel als “gepeperd” genoemd,  omdat het zich onderscheidt vanwege de “gepeperde” smaak. Ongeveer de helft van het totale cultuurareaal wordt gedekt door de Grüner Veltliner. Dit betekent niet alleen de helft van de totale voorraad in Oostenrijk, maar ook bijna de helft van de wereld!

Wijn

Weinviertel DAC: Een Weinviertel DAC is altijd een Grüner Veltliner die 100% uit het Weinviertel komt. Kenmerkend heeft het een lichte tot groengele kleur en een fruitige, kruidige, peperige smaak. Het moet droog zijn, het mag geen aroma’s van hout of botrytis bevatten en het moet een alcoholpercentage van 12-13% vol hebben.
Weinviertel DAC Reserve: Sinds de wijnoogst van 2009 is er een Weiviertel DAC-reserve aangeboden in het Weinviertel. Net als bij de Weinviertel DAC is er ook een duidelijk, gebiedsgericht smaakprofiel van een peperige Grüner Veltliner voor het reservaat. Het moet ook droog zijn, een dichte structuur hebben, een sterke stijl en een lange afdronk. Botrytis en houtaroma’s zijn toegestaan. De minimum alcohol is 13% vol.

Belangrijke wijndorpen

Röschitz, Retz, Haugsdorf, Falkenstein, Poysdorf, Herrnbaumgarten, Wolkersdorf, Mannersdorf