Kremstal

© ÖWM

Het Kremstal beslaat in totaal 2.243 hectare aan wijngaarden, die zijn onderverdeeld in verschillende secties: het Kremstal en de historische culturele stad Krems, waarvan het westelijke deel “steen” wordt genoemd, dat direct grenst aan de Wachau, het oostelijke deel dat “klei” wordt genoemd en kleine wijndorpen ten zuiden van de Donau rond de abdij van Göttweig. De twee belangrijkste druivensoorten zijn Grüner Veltliner en Riesling. De kwaliteit kan ook worden geproefd in de DAC-wijnen. Sinds het jaar 2007 worden DAC-wijnen van de druivensoorten Grüner Veltliner en Riesling aangeboden in de uitbreidingsfasen “Kremstal” en “Kremstal-reserve”.

Klimaat

De klimaatsituatie in het Kremstal is vergelijkbaar met die in de aangrenzende wijnstreken Wachau en Kamptal. Het warme, droge klimaat van de Pannonische laaglanden in het oosten, ontmoet het koelere, vochtige continentale klimaat van het Waldviertel. Nogmaals, er zijn grote temperatuurverschillen van maximaal 25 °C tussen dag en nacht. Dit is echter erg belangrijk voor het aromatiseren van wijnen.

Bodem

In de stad en in hun nabije omgeving zijn rotsbodems te vinden. Deze grond loopt langs de grens met de geologisch verwante Wachau door het Kremstaldal naar Senftenberg. De wijngaarden in het oosten groeien echter op het klei, die kenmerkend zijn voor een iets rondere, volle Veltliner-soort. Bovendien zijn er vaak losse lagen bij rivieroevers, die bedekt zijn met grindafzettingen.

Soorten

In het Kremstal domineren de witte wijnvariëteiten. Aan de top groeien de druivensoorten Grüner Veltliner en Riesling, maar ook de Bourgondische-soorten zoals de Pinot Blanc en de Chardonnay groeien op de kalkrijke bodems in het Kremstal. De Sauvignon Blanc wint steeds meer terrein in de wijngaarden en in het uiterste oosten van het wijnbouwgebied zijn de omstandigheden ideaal voor de zeldzaamheden zoals Traminer en Roter Veltliner. De sterkste rode druivensoort is duidelijk de Zweigelt, maar de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot hebben de laatste jaren steeds meer  terrein gewonnen. De Pinot Noir en de Sankt Laurent zijn ook aanwezig.

Wijn

Kremstal DAC: De Kremstal DAC moet een bepaalde stijl hebben, die wordt opgevolgd door een officiële proefcommissie. Een Kremstal DAC Klassik heeft een alcoholgehalte van 12 of 12,5% vol. volgens etiket. Volgens de wijnwetgeving moet het droog zijn en kenmerkende variëteits- en regio-specifieke, d.w.z. frisse, fruitige en kruidig aromatische aroma’s hebben. Het mag ook geen smaken bevatten die wijzen op een uitzetting in houten vaten of Botrytis. Kremstal DAC-reservaat: een Kremstal DAC met de toevoeging van Reserve heeft karakteristieken van rijpe aroma’s, dichtheid in de mond en meestal een gladde afdronk. De wijn heeft daarom tenminste 13% vol en kan een restsuiker tot 9 gram bevatten. Op de voorgrond is de variëteit kenmerkend, dat is de reden waarom een uitzetting in de houten vaten en de resulterende aroma’s zijn toegestaan, evenals echo’s van Botrytis.

Belangrijke wijndorpen

Stein, Krems, Senftenberg, Rohrendorf, Gedersdorf, Furth