Mittelburgenland
© ÖWM
Het wijngebied Mittelburgenland strekt zich uit van de zuidelijke uitlopers van het Ödenburgergebergte tot het Günser Bergland. De wijnbouwoppervlakte is 2.117 hectare groot. De belangrijkste en gerenomeerde dorpen van het wijnbouwgebied zijn Deutschkreuz, Horitschon, Lutzmannsburg en Neckenmarkt. Zij zijn op grote schaal bekend bij de wijnliefhebbers. Het Mittelburgenland is de belangrijkste regio voor de Blaufränkisch. Daarom dat het vaak wordt aangeduid als Blaufränkischland. De traditionele typische Blaufränkisch wordt ook op de markt gebracht onder een DAC en wordt dusdanig beschermd in zijn oorsprong.
Klimaat
De wijngaarden van Mittelburgenland worden beschermd door de heuvels in het westen, in het noorden door het Ödenburgergebergte en in het zuiden door het Günser Bergland. Door de opening in het oosten kan de warme en droge wind vrij stromen. Deze warme, droge wind is van groot belang voor de rijping van de druiven.
Bodem
In het Mittelburgenland vindt men klei, zand, grind en koraalriffen terug. Deze grondformaties zijn vanwege hun goede waterberging samen met de warmte-regulerende werking van het nabijgelegen Neusiedlersee een ideale terroir voor de Blaufränkisch. Op afzonderlijke locaties kan men onder andere aan de bovenzijde van de hellingen kristalachtige leistenen, mica en gneis terugvinden. Op de lagere hellingen zijn er ook geïsoleerde secties van kalksteen. Bovendien zijn er ook lichtere gronden met zandachtige leem waar kalkondergrond de boventoon voeren.
Soorten
Met een aandeel van 55% van de wijnstokken is de Blaufränkisch de onbetwiste nummer één. Voorts zijn de omstandigheden ook ideaal voor de Zweigelt, de Cabernet Sauvignon, de Merlot, de Pinot Noir en de Sankt Laurent. Zelfs witte wijnen zoals Chardonnay, Riesling, Pinot Blanc en Riesling worden er geteeld in kleine hoeveelheden.
Wijn
Er zijn 3 soorten Mittelburgenland DAC:
Mittelburgenland DAC “Classic”: Hier gaat het om een fruitige en kruidige Blaufränkisch. Hij komt uit eiken vaten en / of stalen tanks. Het alcoholgehalte bedraagt tenminste 12,5% vol. tot maximaal 13% vol.
Mittelburgenland DAC “Riede”: Deze wijn heeft een extra naam en heeft een meer krachtigere Blaufränkisch-stijl. In tegenstelling tot de Mittelburgenland DAC Classic, kan deze wijn worden verouderd in gebruikte eiken vaten en heeft daarom een lichte hint van hout. Het alcoholgehalte is ook enigszins hoger tenminste 13% vol. tot maximaal 13,5% vol.
Mittelburgenland DAC “Reserve”: Dé Blaufränkisch met de bijkomende “reserve”, die een alcoholgehalte heeft van tenminste 13% vol. De rijping vindt plaats in grote eiken vaten of barrique.
Belangrijkste wijndorpen
Neckenmarkt, Horitschon, Deutschkreuz en Lutzmannsburg