Kamptal

© ÖWM

Met een wijnbouwoppervlakte van 3.907 ha, die zich uitstrekt langs de Kamp-rivier, is het Kamptal een van de meest succesvolle en belangrijkste wijnregio’s in Oostenrijk. Daarnaast vindt u er de grootste wijnstad van Oostenrijk, Langenlois, die al tientallen jaren een competentiecentrum is voor witte wijn. De vlaggenschepen van de regio, vertegenwoordigen de twee witte rassen Grüner Veltliner en Riesling, die ook de naam Kamptal DAC dragen voor de beschermde oorsprongsbenaming.

Klimaat

Het klimaat in de ongeveer 200 tot 300 meter hoge vallei wordt beïnvloed door de opwarming van de Pannonische invloeden vanuit het zuidoosten en met de koele wind van het Waldviertel. Typerend voor het klimaat in Kamptal zijn de hete dagen en de koele nachten in de zomer, evenals lange zonnige herfstperiodes. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht geven de druiven een grote aroma-finesse, een kristalhelder, mineraal karakter en een levendige zuurgraad.

Bodem

In het Kamptal vindt u een verscheidenheid aan bodemformaties die een belangrijke invloed hebben op het karakter van de wijnen. In het westen naderen rotsen van de Boheemse massa. Vooral Gföhler gneis en mica schist, evenals ongerepte, verweerde bodems, die gedeeltelijk bedekt zijn met een dunne laag humus. Op Heiligenstein, de kam van de Manhartsberg, kom je rode, veldspaatrijke zandsteen en conglomeraat tegen. Hier groeien voornamelijk Riesling-wijnstokken die krachtige, minerale en langdurige wijnen produceren. Ook te vinden op de hellingen van de grindbodems of kleigronden van Manhartsberg die de zuidelijke grenzen van het wijnbouwgebied kenmerken. Nabij de Donau veranderen de formaties van de wijngaarden. Op brede klei- en leemterrassen gedijen klassieke, maar ook de sterke Grüner Veltliner en de rode Bourgondische soorten zoals de Blaue Zweigelt.

Soorten

In Kamptal domineren duidelijk de twee druivensoorten Grüner Veltliner en Riesling. Op de tweede plaats staat de Bourgondische familie met in de eerste plaats de Pinot Blanc, maar ook de Chardonnay en de Pinot Gris zorgen voor opmerkelijke resultaten. Er is ook een trend in de richting van de productie van de Sauvignon Blanc en de Muskatel.
Voor de rode wijnen komt de Zweigelt als eerste, gevolgd door de druivensoorten Pinot Noir en Merlot.

Wijn

Kamptal DAC: de wijnen moeten een alcoholpercentage hebben van 12 tot 12,5% vol. De Grüner Veltliner moet een fruitige, fijne kruidigheid hebben en droog zijn. Niet toegestaan zijn aroma’s die wijzen op een uitzetting in de houten ton of verwijzen naar botrytis.
De Riesling moet geurige, aromatische, elegante en minerale aroma’s hebben en ook geen aroma’s van veroudering vertonen in eiken vaten of botrytis.

Kamptal DAC-reservaat: de wijnen moeten een alcoholpercentage van 13% vol. of meer hebben. Bovendien moeten ze krachtig zijn in hun stijl, uitgesproken regionale en varieteitaroma’s hebben en lang en dicht in de afdronk zijn. In tegenstelling tot de Kamptal DAC is een botrytis en houttint toegestaan en zeer wenselijk.

Belangrijke wijndorpen

Langenlois, Zöbing, Gobelsburg, Kammern, Strass