Wagram

© ÖWM

Het wijnbouwgebied “Donauland” werd in 2007 hernoemd in “Wagram”. Dit gebeid telt 2.720 hectare wijngaarden verspreid over twee zeer verschillende zones: ten noorden van de Donau strekt zich ten oosten van de Kamptal dan de werkelijke Wagram, een machtige terreinniveau, ongeveer 30 km naar het oosten. Ten zuiden van de Donau, de kleine wijndorpen van de Tullnerfeld, maar ook de historische wijnstad Klosterneuburg liggen aan de rand van Wenen.

Klimaat

De natuurlijke omstandigheden in de Wagram vormen een uniform geologisch en klimatologisch profiel in het noordelijke deel, dat de beste omstandigheden biedt voor het persen van rijke en aromatische wijnen. Voor de nodige warmte in de Wagram zorgt het Pannonische klimaat uit het zuidoosten van Europa ervoor dat de druiven hun volledige rijpheid bereiken. Het landklimaat van het noordelijke Waldviertel is echter verantwoordelijk voor de koele nachten. Dit samenspel van temperaturen tussen dag en nacht zorgt voor de koele aroma’s van de druiven. Even belangrijk is het temperatuurcompenserende effect van de rivier de Donau. Deze componenten zorgen voor fruitigheid, kruidigheid, rijpheid en pikantheid.

Bodem

De belangrijkste en in de Wagram meest voorkomende bodemformatie is het sediment klei. Tot 20 meter dik versluiert de klei de ondergrond van zee-afzettingen en riviergrind. De wijnstokken kunnen hier diep geworteld zijn om zichzelf in de hete, droge zomertijd te voorzien van voldoende water en minerale voedingsstoffen van de bodem. Op de hellingen van Feuersbrunn naar Großweikersdorf ontstonden in de loop van de eeuwen krachtige kleiplekken, die vandaag het landschap domineren met hun indrukwekkende terrasvormige formaties.

Soorten

De belangrijkste druivensoort in de Wagram is de Grüner Veltliner. Vooral door het sediment klei, slaagt de rijping erin om pittige, kruidige wijnen te combineren die substantie en drinkplezier combineren, zowel in de klassiek-droge versie, als de grote, karaktervolle reserves.

Een speciaal kenmerk van Wagram is de autochtone variëteitspecialist Roter Veltliner. Deze druivensoort levert bijzonder bewaarbare witte wijnen en onderstreept het unieke karakter van het gebied en zijn onvervalste hulpbronnen. Maar ook enkele van de rijkste rode wijnen van Niederösterreich, vooral van Blauer Zweigelt en Blauburgunder, zijn te vinden in de toonaangevende bedrijven.

Over het algemeen biedt de Wagram een ​​breed scala aan variëteiten. Vooral de Riesling, maar ook Bourgondische variëteiten zoals Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir of zelfs Sauvignon Blanc, Traminer en Muscat vinden in Wagram de optimale omstandigheden. Niet te vergeten de “bevroren zeldzaamheden” van de – bekend om Eiswein – gemeenschap Großriedenthal.

Wijn

De abdij van Klosterneuburg is niet alleen de grootste particuliere wijngaard van Oostenrijk, maar heeft in 1860 ook de eerste wijnbouwschool ter wereld opgericht die wijnkennis op internationaal niveau aan de volgende generatie leert. Bovendien is de abdij van Klosterneuburg sinds 2009 klimaatneutraal en is daarmee een pionier in Oostenrijk.

Belangrijke wijndorpen

Feuersbrunn, Fels, Grossriedenthal, Gösing, Kirchberg, Großweikersdorf, Klosterneuburg