Wien

© ÖWM

In de stad Wenen wordt ongeveer 612 hectare aan wijngaarden gecultiveert, die het landschap in en rond de metropool van de Donau bepalen. Ze vormen een belangrijke economische factor en dienen voor het behoud van de groene gordel. In zes districten exploiteren ongeveer 190 Weense bedrijven wijnbouw op het hoogste niveau. Wenen is dus de enige kosmopolitische stad met een aanzienlijke wijnproductie. Eerder, in de late middeleeuwen, werd wijn verbouwd binnen de stadsmuren van Wenen, terwijl tegenwoordig de focus van de wijnbouw in de buitenwijken aan de rand ligt. Waarschijnlijk de belangrijkste en meest traditionele specialiteit van de Weense wijnbouw, is de Weense Gemischter Satz, die nauwelijks een wijnbouwer afzweert. In deze wijn worden verschillende druivensoorten geteeld in een wijngaard, samen geoogst en verwerkt. Vanaf de oogst van 2013 ontving de Weense Gemischter Satz als boegbeeld van de Weense wijnbouw de DAC-status en dus een beschermde oorsprongsbenaming.

Klimaat

Wijnbouw in Wenen wordt gekenmerkt door Pannonische, continentale en mediterrane invloeden. Bovendien zorgt de doorbraak van de Donau tussen Kahlenberg en Leopoldsburg voor een speciaal microklimaat en scheidt het geologische zones. Dan is er het Weense woud, dat ver in het stedelijk gebied reikt en een heel ander klimaat creëert in het zuiden van Wenen dan in het noorden en westen van de stad.

Bodem

Vanwege het levendige, geologische verleden aan de Donau ontwikkelden zich veel verschillende bodemformaties in de Weense wijngaarden. De Weense Weinrieden bieden optimale omstandigheden voor een verscheidenheid aan druivensoorten als gevolg van de verschillende bodems. Meestal vindt u leisteen, grind, leem en het sediment klei, maar ook zand en schelp kalksteen.

Soorten

Met een wijngaardaandeel van 80 procent domineert duidelijk in Wenen de witte wijn. Ze bloeien hier uitstekend onder andere de Wiener Gemischter Satz, de Grüner Veltliner, de Riesling, de Pinot Blanc en de Chardonnay.

Maar ook rode wijnen zoals Zweigelt, Blauer Burgunder en Cabernet Sauvignon produceren zeer opmerkelijke kwaliteiten in Wenen.

Wijn

Wiener Gemischter Satz DAC: De Wiener Gemischter Satz moet tenminste drie witte variëteiten van kwaliteitswijn bevatten volgens de verordening. Ze moeten samen worden geplant in een Weense wijngaard, die is geregistreerd in het kadaster van de Weense wijngaardgids Wiener Gemischter Satz.

Het grootste variëteitgehalte van een druivensoort mag niet hoger zijn dan 50%, het op twee na grootste aandeel moet minstens 10% zijn. Als er geen aanwijzingen zijn voor koken op het etiket, moet de wijn een alcoholpercentage hebben van niet meer dan 12,5% vol. Moet droog zijn en mag geen onderscheidende houtachtige smaak bevatten. Bovendien kan de Wiener Gemischter Satz DAC ook worden geleverd met een laagaanduiding op de markt. Het alcoholgehalte moet tenminste 12,5% vol zijn, ze hoeven niet overeen te stemmen met de “droge” smaak en mogen niet vóór 1 maart van het jaar volgend op de oogst worden verkocht.

Belangrijke wijndorpen

Bisamberg, Nussberg, Kahlenberg, Georgenberg