Südsteiermark

© ÖWM

Met 2.340 hectare is Südsteiermark het grootste van de drie wijnbouwgebieden in Steiermark. Rond 950 wijnbouwers verbouwen het gebied, dat zich uitstrekt van de gemeente Leibnitz langs de Mur langs het speelveld aan de Oostenrijks-Sloveense grens naar Schloßberg bij Leutschach. Een breed scala van soorten gedijt hier op steile hellingen en heuvels, waardoor het niet mogelijk is een machine te gebruiken, dus de oogst moet met de hand gebeuren. Op een hoogte tot 564 meter wordt hier wijn verbouwd. Populieren en kastanjebomen domineren het landschap en geven zuidelijke flair. Dit is de reden waarom Südsteiermark vaak “Steiermark Toscane” wordt genoemd. Steiermark is ook bekend om de Steirische Junker.

Klimaat

Het warme, vochtige, mediterrane klimaat bepaalt de lange vegetatie in Südsteiermark. De koele nachten zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bevordering van een rijk aroma. Het weer in Südsteiermark is aanzienlijk milder dan in de noordelijke gebieden van Steiermark. De temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 35 ° C, vandaar dat de gemeente Leibnitz en andere plaatsen in het zuiden van Steiermark af en toe de warmste plekken van Oostenrijk zijn.

Bodem

Op de heuvels van Südsteiermark vindt u een verscheidenheid aan grondformaties. Van zand en leisteen tot mergel en kalksteen. De luchtige, zanderige en grindachtige grond laat de regen snel wegvloeien in het ondergrondse reservoir, waardoor ideale bodemgesteldheid wordt geboden.

Soorten

De toonaangevende variëteit in Südsteiermark is de Sauvignon Blanc, waarvan de wijnen nu van wereldklasse zijn. Maar ook andere witte druivensoorten zoals Welschriesling, Morillon (Chardonnay), Pinot Blanc, Traminer, Muller Thurgau, Muskateller en Sausal. De Riesling vindt in dit wijnbouwgebied ook ideale omstandigheden.

Wijn

Steierischer Jünker: De Steiermarkse Junker is een beschermd wijnmerk en marketingvorm van droge jonge wijnen die in Steiermark worden geproduceerd. Een Jünker is een klassieke droge witte wijn, maar kan ook worden geperst als Schilcher-Jünker of als rode wijn. Een Jünker moet worden getest door een wijncommissie en in een laboratorium om de naam “Steirischer Jünker” te mogen voeren. De wijnen zijn gemarkeerd met een Steiermarkse hoed en Gamsbart, evenals een R op het flessenetiket en -capsule. De verkoop is traditioneel alleen op woensdag voor Sint-Maartensdag (11 november). Deze late datum zorgt voor de hoge smaakkwaliteit van de Steirischer Jünkers, omdat alleen 100% rijpe druiven worden verwerkt.

Belangrijke wijndorpen

Gamlitz, Ratsch, Berghausen, Spielfeld, Leutschach, Kitzeck