Steiermark

© ÖWM

Er zijn zeker wijnbouwgebieden, waar zwaardere en vooral alcoholische wijnen groeien. Maar er zijn geen versere, briljantere en daarom elegantere planten in de hele wereld dan in het zuiden van Steiermark.

Dit zijn trouwens alle drie de Steierische wijnbouwgebieden met hun onvergelijkbare specialiteiten, die zich allemaal min of meer in het zuiden van de staat bevinden. In het westen van dit heuvelachtige landschap, dat ook uniek is in landschap, is de Schilcher, de pittige rosé die waarschijnlijk een van de meest onderscheidende terroirwijnen ter wereld is. In Sausal en op de wijnroute Zuid-Steiermark zetten Sauvignon Blanc en Muskateller de toon, terwijl zuidoosten in het vulkanische Stiermarken naast de twee van de Traminer schittert als een echt pareltje voor de connaisseur.

De meest wijdverspreide Steiermarkse wijn, de Welschriesling, met zijn bouquet dat doet denken aan groene appels, heeft veel meer aanhangers dan waar veel wijncritici van dromen.Als je lichaamrijke wijn op prijs stelt, is de Pinot-familie een goede keuze. Hier overtuigt de Pinot Blanc van kalkrijke bodems met een vleugje verfijnde mineraliteit. De Chardonnay, ook bekend als Morillon, kan soms ondanks alle frisheid sterk blijken en groeien zelfs als de beste Pinot Gris (Ruland, Pinot Gris) zelfs bij langdurige opslag.

Met het jaar 2018 werd een nieuw tijdperk van de Steirische wijn aangekondigd. Alle drie de wijnbouwregio’s zijn ondergebracht in de DAC-ranglijst: Vulkanland Steiermark DAC, Südsteiermark DAC en Weststeiermark DAC. De typische witte wijnen van de regio, waaronder Schilcher in West Styria, onderscheiden zich in de drie fasen: Gebietswein, Ortswein en Riedenwein.

Het nieuwe oorsprongsstelsel benadrukt bewust de voordelen van Steiermarkse wijn: de traditionele variëteit van druivensoorten blijft intact, met de nadruk op lokaal aanwezige variëteiten op lokaal en Rieden-niveau. De marketingdata van 1 maart en 1 mei werden gekozen, zodat de wijnen voldoende tijd hebben om hun oorspronkelijke karakter te ontwikkelen en hun potentieel volledig kunnen ontwikkelen, vooral op lokaal en Riedenebene.

De nieuwe vintage wordt traditioneel gevierd in Steiermark met de lichte Junker, die begin november in première gaat. In maart van het volgende jaar komen de droge lokale wijnen op de markt. Bij de lokale en grote wijnwijnen moeten wijnliefhebbers iets langer wachten. De wijnboeren in Stiermarken ontwikkelen het steeds trager en zorgvuldiger, zodat de echte Steiermarkse klasse van wereldklasse wordt.