Wachau

© ÖWM

Het wijnbouwgebied Wachau ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van Wenen in de deelstaat Niederösterreich. De smalle vallei strekt zich uit tussen Melk en Krems aan de Donau en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Wachau-wijnbouwgebied van ongeveer 1.350 hectare ligt de nadruk duidelijk op witte wijnen, vooral op de druivensoorten Grüner Veltliner en Riesling. Het landschap kenmerkt zich door soms steile terrassen, die van groot belang zijn voor de wijnbouw.

Klimaat

Het klimaat in de Wachau wordt gekenmerkt door twee sterke invloeden: enerzijds uit de westelijke Atlantische Oceaan en anderzijds uit het oostelijke Pannonische klimaat. De hete, droge zomers en de strenge winters worden gecompenseerd door het grote wateroppervlak van de Donau. Door de koele heersende vallende wind uit het noorden van Waldviertel die vooral in de maanden voorafgaand aan de oogst zorgen voor grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht.

Bodem

De Wachau behoort tot de zone van de Oostenrijkse graniet- en gneishooglanden. Aan de ene kant zijn er kleigronden en aan de andere kant galmt het van de gneis op de steile hellingen die hun oorsprong vonden na de ijstijd. Zand, grind en aangespoelde klei werden op de vlakke wijngaarden aan de Donau afgezet.

Soorten

De druivensoorten Grüner Veltliner en Riesling domineren in het wijnbouwgebied Wachau, dat een buitengewoon verouderingspotentieel heeft. Maar de druivensoorten: Neuburger, Muscat of Sauvignon Blanc staan garant voor uitstekende smaaksensaties.

Wijn

De Vinea Wachau is een territoriale beschermingsorganisatie die in 1983 is opgericht als een vereniging van wijnmakers uit de Wachau. Het doel van deze associatie is om alleen wijnen te produceren uit een wettelijk gedefinieerde regio. Bovendien is het compromisloze streven naar kwaliteit, herkomst en zuiverheid het hoogste principe. Vandaag telt de vereniging ongeveer 200 wijnbouwbedrijven, die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen met de beschermde merken Steinfeder, Federspiel en Emerald.

De namen van het merk zijn verdeeld in drie gewichtsklassen op basis van hun natuurlijke alcoholgehalte en staan voor natuurlijke wijnproductie, absoluut veilige oorsprong en strikte zelfcontrole. Deze merken zijn uniek in Europa en worden beschouwd als ambassadeurs van de Oostenrijkse witte wijncultuur.

Steinfeder: Geurige lichte wijnen met een maximaal alcoholgehalte van 11,5% vol.

Federspiel: Klassieke, droge witte wijnen met een alcoholgehalte tussen 11,5% en 12,5% vol.

Emerald: duidt de beste en meest waardevolle wijnen van de wijnboeren van Vinea Wachau aan met een alcoholgehalte van 12,5% vol.

Belangrijke wijndorpen

Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz, Mautern