Neusiedlersee

Vanuit het noorden, de oostelijke oever van het Neusiedlersee, van heuvels en het grote wijnstadje Gols naar de vlakke heide, strekt zich het wijngebied Neusiedlersee in Burgenland uit. Het wijnbouwgebied beslaat 7.649 hectare en is daarmee het grootste gebied van Burgenland met wijnen van een beschermde oorsprong.
Aan de oevers van het vlakke en grootste steppemeer in Centraal-Europa rijpt een breed scala aan druivensoorten. Sinds 2012 staat de Neusiedlersee DAC voor fruitige en harmonieuze rode wijnen van de druivensoort Zweigelt, die ook verkrijgbaar zijn met de extra naam Reserve als door de Zweigelt gedomineerde Cuvée.

Klimaat

Het wijnbouwgebied Neusiedlersee ligt in de Pannonische klimaatzone. Het wordt gekenmerkt door hete, droge zomers en koude, sneeuwarme winters en matige regenval. Een belangrijke factor voor het microklimaat is de Neusiedlersee, die functioneert als een temperatuurregelaar. In de zomer warmt het grote wateroppervlak op en geeft de opgeslagen warmte ‘s nachts langzaam af aan de omgeving. Een onvergelijkbaar microklimaat is te vinden in Seewinkel. Een hoge luchtvochtigheid en herfstmist, vooral in de wijngaarden tussen de talrijke zoutvernissen (ook bekend als zinken vernissen) bevorderen de vorming van de felbegeerde edele rot “Botrytis cinerea”.

Bodem

In het wijnbouwgebied Neusiedlersee vindt men een vrij lichte bodemstructuur. Vooral zanderige leembodems met verschillende grindshares. Bovendien komen kalkrijke en kalkarme grindbodems met zuiver, tot zout en enigszins zandige bodems voor.

Soorten

Aan de oevers van het Neusiedlersee groeit een breed scala aan druivensoorten. De meest gecultiveerde druivensoort is de Zweigelt. De witte druif Welschriesling is van groot belang, omdat vooral deze druivensoort dient als basis voor de hoogste predikaatswijnen zoals Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Bovendien bieden klimaat en bodem ideale omstandigheden voor de Pinot Blanc en de Chardonnay, evenals aromatische variëteiten zoals de Blauer Zweigelt, de Blaufränkisch, de Sankt Laurent, de Pinot Noir en internationale nieuwkomers. Of het nu gaat om variëteiten of cuvée, de rode wijnen uit het wijnbouwgebied Neusiedlersee zijn veelbelovend.

Wijn

Neusiedlersee DAC: fruitig, kruidig, harmonieus en variëteit Zweigelt. Donkere kleur van robijnrode granaat met ondoorzichtige kern en licht violette rand, aroma’s van kersen, donkere bessen en subtiele tonen van kruiden. Zachte en fijne tannines. De wijn moet tenminste 12% vol. bevatten. De rijping vindt plaats in houten vaten of stalen tanks.
Neusiedlersee DAC-reservaat: het Neusiedlersee DAC-reservaat is een door Zweigelt gedomineerde cuvée. Dit betekent dat de cuvée tenminste 60% Zweigelt moet bevatten. De overblijvende druivensoorten moeten ook autochtoon zijn. De wijn moet minstens 13% vol. zijn, fruitig, pittig en sterk. De rijping vindt plaats in de traditionele grote houten ton of barrique.

Belangrijkste wijndorpen

Gols, Mönchhof, Halbturn, Podersdorf, Frauenkirchen, Illmitz, Apetlon, Andau