Weststeiermark

© ÖWM

Met een wijngaardoppervlakte van 500 hectare is Weststeiermark de kleinste wijnbouwregio van Steiermark, maar toch produceren de ongeveer 450 wijnbouwers een verbluffende variëteit aan producten, variërend van pittige Schilcher tot rode wijnen met tanninesmaak, tot elegante, charmante mousserende wijnen. Deze producten zijn echter allemaal geperst uit één enkele druivensoort, wat daarom van groot belang is voor de regio: de Blauer Wildbacher. Van onduidelijke oorsprong is hij allang internationaal erkend als een regionale specialiteit.

De wijngaarden in Weststeiermark liggen aan de voet van de Koralpe en de Reinischkogel ten zuiden van de Sloveense grens in een smalle, lange strook tot 600 meter boven de zeespiegel.

Klimaat

In Weststeiermark is er een Illyrisch klimaat, met Zuid-Europees-Mediterrane invloeden en relatief hoge regenval. De ligging van de wijngaarden, die aan de voet van de Koralpe en de Reinischkogels liggen, worden beschermd tegen harde winden en zorgt zo voor een sterke opwarming overdag. In de zomer en het vroege najaar krijgen de wijnstokken hun zon maximaal, terwijl in de late herfst en winter de zon vaak wordt verduisterd door langdurige, hoge mist.

Bodem

Het landschap in het westen van Steiermark wordt gekenmerkt door zijn steile hellingen met minerale kleine kelders en diepe valleien. Hier ontmoeten verschillende bodemformaties elkaar. De bodems zijn vaak erg kalkhoudend. Vooral oude gneis en mica schisten bieden de optimale basis voor de Blauer Wildbacher-druiven.

Soorten

Weststeiermark is ook bekend als Schilcherheimat, omdat ongeveer 82% van het totale wijngaardareaal beplant is met de Blauer Wildbacher-druif en dus de grootste en meest economisch belangrijke factor van de regio is. Naast deze hoofddruif worden ook druivensoorten zoals de Sauvignon Blanc, de Pinot Blanc, de Chardonnay (Morillon), de Muscat of de Müller Thurgau verbouwd.

Wijn

De Schilcher is volgens de Oostenrijkse wijnwet een beschermde term voor roséwijn uit Steiermark, die wordt geperst uit de Blauer Wildbacher-druif. Oorspronkelijk was de Schilcher een rustieke boerenwijn met agressieve zuurgraad, die is geëvolueerd door constante kwaliteitsverbetering onder de handen van ambitieuze wijnmakers tot een felbegeerde drank en het kenmerk van Weststeiermark. De Schillcher is veelzijdig. U kunt genieten van de Schilcher als een fruitig aperitief of in de vorm van een zoete wijn. Ook interessant zijn de zeldzame rode variëteiten, die een verrijking vormen in de terroirwijnsector in Oostenrijk met hun individuele stilistiek.

Belangrijke wijndorpen

Stainz, Sankt Stefan ob Stainz, Deutschlandsberg