Rosalia

© ÖWM

Op de oostelijke hellingen van het Rosalia-gebergte dat zich uitstrekt langs de grens van Burgenland en Niederösterreich ligt het wijnbouwgebied Rosalia. Het wijnbouwgebied is in totaal 297 ha groot.

Reeds meer dan 2500 jaar geleden onderkenden de Kelten het potentieel van het gebied voor de teelt van wijnstokken. De combinatie van het Pannonische klimaat en de geologische jonge afzettingen van een oerzee zijn gunstig voor de wijnbouw.

Klimaat

Bodem

Het zuidwestelijke deel van het gebied bestaat uit kristallijnen gesteenten, die worden gevolgd door steeds jongere neogene sedimenten van het Weense bekken in het noordoosten. De sequentie begint met grove rotsen in zanderige leem die worden gesuperponeerd op klei en zilte ondergeschikte grind zand. Daarop liggen de wijngaarden ten zuiden en westen van Mattersburg en Draßburg. De diepe lagen van Walbersdorf van Marzer Kogel en bijna tot Schattendorf op basis van deze deposito’s van de voormalige zee die ongeveer 16 tot 12.000.000 jaar geleden over de rand van de bergen gewassen voordat Rosalie. In het noorden en noordoosten bevat een strip enigszins jonger, opnieuw voornamelijk zand afzettingen en weer geologisch jonge zandige sedimenten, die reeds afzettingen van de voormalige Pannonmeer vertegenwoordigen. In deze gebieden liggen de wijngaarden van Pöttelsdorf, Sigleß, Bad Sauerbrunn en de wijngaarden ten noorden van Antau. Grind-gedomineerde wijngaardbodems zijn zeldzaam en kunnen worden gevonden in de buurt van Neudörfl en Baumgarten. Op alle gebieden, het veranderen prima, maar meestal weinig kalksporen kan lokaal worden gedekt door jonge, veelal arme in kalk aan kalkvrij leem.

Soorten

Aan de top van de beplante druivensoorten, is de Blaufränkisch onbetwist: hij groeit op 60% van de 297 ha, gevolgd door de Zweigelt. De zware gronden produceren sterke wijnen, die in hun omgeving kenmerkend fruitigheid, kruidigheid en finesse rijkdom laten zien.

Naast de rode wijn spelen de rosé wijnen een belangrijke rol. Niet alleen de druivensoortensterren van het gebied, maar ook andere veel voorkomende rode wijnsoorten, als het om kwalitatieve druivensoorten gaat. Het resultaat, de Rosalia DAC Rosé, is fruitig en fris, maar ook pittig – typisch voor het gebied.

Wijn

Belangrijke wijndorpen

Pöttelsdorf, Neudörfl, Sigleβ