Niederösterreich

© ÖWM

Neder-Oostenrijk is het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk. Onder zijn naam combineert een rijk potentieel aan wijn- en wijnstijlen van lokale wijnaroma’s, maar ook internationale druivensoorten. De acht specifieke wijnbouwgebieden in Neder-Oostenrijk, met klinkende namen als Wachau in het westen en Carnuntum in het oosten, kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie klimaatzones: het Weinviertel in het noorden, het Donau-bekken met zijn zijdalen ten westen van Wenen en Pannonian Neder-Oostenrijk in het zuidoosten.

Het grote Weinviertel kwam in het nieuws in 2003, toen het besloot om alleen zijn eerste wijn, de peperige Grüner Veltliner onder de naam Weinviertel, op de markt te brengen. Sindsdien garandeert de naam Weinviertel DAC op het etiket peppery-pikante, frisse Grüner Veltliner in het glas, vanaf de oogst 2009 ook krachtig als reserve. Het gevarieerde aanbod van verse witte wijnen, fruitige rode wijnen en zelfs zoete wijnspecialiteiten uit het Weinviertel is te vinden onder de benaming van oorsprong Neder-Oostenrijk.

Langs de Donau, van Melk tot Klosterneuburg, en zijn zijrivieren Krems, Traisen en Kamp, vindt men heerlijke wijngaarden met elkaar verbonden als een parelketting. Hier heeft Riesling zich gepositioneerd als vlaggenschip naast de Grüner Veltliner. Deze twee druivensoorten vinden hun typische kenmerken in Kremstal DAC, Kamptal DAC en Traisental DAC. De steile, kristalheldere hellingen van de Wachau veranderen in lössterrassen in het oostelijk deel van de naburige Kremsvallei, die deels het wijnkarakter in het Traisental, Kamptal en vooral op het Wagram karakteriseren, waar naast de Groenen de Rote Veltliner een boegbeeld werd. In Kamptal, vooral op Heiligenstein, vindt u conglomeraten en kalkvrije bodems, die de wijnen een karakteristiek tintje geven. Specialiteiten zoals Pinot Blanc, Chardonnay maar ook elegante rode wijnen uit dit deel van Neder-Oostenrijk maken het plaatje compleet.

In Pannonian Neder-Oostenrijk, ten zuiden van Wenen, groeien enkele van de meest voortreffelijke rode wijnen van Oostenrijk, waarbij de Zweigelt in Carnuntum en de thermische regio’s St. Laurent en Pinot Noir de toon zetten. En overal zijn specialiteiten: Zierfandler en Rotgipfler rond Gumpoldskirchen of meer en meer Pinot Noir en moderne cuvées.

Neder-Oostenrijk, dat is de diversiteit van het uitgestrekte land met geweldige wijnen.